1. A homoktövisről általában

1.1. A homoktövis (Hippophae rhamnoides ) eredete

Nevét a tövises vesszőiről és ezüstös, csillagszőrös leveleiről kapta. A homoktövist (népies nevén homokfa, ezüsttövis) Európában és Ázsiában évszázadok óta alkalmazzák étkezési és gyógyászati célokra. Kínában gyógyszernek van minősítve, míg nyugaton egészségvédő, betegség megelőző, immunerősítő szerként ismerik.

A legenda szerint Dzsingisz Kán katonái is fogyasztották olaját, hogy növeljék erejüket és szívósságukat. Hippokratész műveiben szintén fellelhetők hivatkozások a homoktövis készítményről, amelyeket gyomorbetegségek gyógyítására használtak. Az ókori Görögországban az Olimpiai játékok előtt adtak a lovaknak is, hogy növeljék azok fizikai erejét és a szőrük szép fényesen csillogjon. L. Brezsnyev is rendszeresen fogyasztott homoktövis-olajat, mert sejt szinten produkálta a védőhatást, még az italfogyasztással szemben is védi a szervezetet. Roborálós hatásának következtében az olaj az űrhajósok étrendjében is szerepel.

Az atlanti partokon és a nagyobb folyamok homokdűnéin honos, de megtalálható az eurázsiai ligeterdők folyók menti árterében is. Homoktalajon, folyók mentén és tengerparti dűnéken élnek természetes populációi. A homoktövis régebben több helyen előfordult Magyarországon is, egyébként nálunk is őshonos a növény, főleg a Szigetközben voltak nagyobb ligetei. A homoktövis cserje védett növény, eszmei értéke tízezer forint.

1.2. A növényről általában

A növény 8-10 méter magasságú, lombhullató, erős sarjképző fa, illetve 2-3 m magasságú cserje lehet. Nőivarú virágrügyei csavarvonalban helyezkednek el a vesszőkön, így az érett gyümölcstől szinte nem is látszik a fa ága. Hazánkban április elejétől nyílnak zöldes virágai, parányi a méretük. 10-12 éves fáim magassága 4-5 m. Miután a gyümölcs szedését is meg kell oldanom, ezért rendszeresen kell metszenem őket, igaz létra és magasság kérdése a szedés.

A hideg klímát nagyon jól bírja, tűri a szelet, és rendkívül fényigényes növény.

1.3.Milyen az ideális talaj?

Nagyon jól alkalmazkodik a különböző talajokhoz, nem válogatós növény. A napsütötte, világos helyet, laza, jó vízáteresztésű talajt szereti. Tápanyagigénye nagyon minimális, mivel a számára szükséges elemeket, a gyökerein élő nitrogénkötő baktériumok segítségével előállítja magának. Ezért elég csak 3-4 évente trágyáznunk. Jól tűri a szárazságot, de ha bőséges termésre számítunk, nem árt nyáron locsolnunk, különösen a fiatal fácskákat. A téli hideg sem tesz kárt benne, az extrém hideget is elviseli, hiszen Tibetben nem szokatlan a - 35 C.

1.3.1.Ültetése, gondozás

Tőtávolság min. 2-2,5 m, a sortávolság 2-2,5 m. Ha tartósan tűz a nap, 2-3 hétig árnyékolót (raschel zsák) tegyünk a frissen ültetett csemetékre. Permetezni nem szükséges, metszeni csak a fa méretének formálása miatt. 7-8 év után azonban a terméshozam növelése miatt érdemes a fát fiatalítani. Addig is, ha majd a termés mennyisége alatt lehajlanak az ágak, szerencsés megkeresni a metsző ollót és a termő ágakból levágni, amely művelettel a szüretet is kényelmesebbé tesszük. 1 hímivarú elegendő 8-9 nőivarú egyed mellé. Ha valamelyik hiányzik, nem fog teremni, az első termést 2-3 év után hozza, majd minden évben jelentősen többet.

A saját „bőrömön” tanultam meg melyik a termő és porzó, hiszen az első 4 évben csak gyönyörködtem és reménykedtem, de nem tudtam, hogy mindegyik csemetém azonos nemű. Bárkit faggattam, csak hímelt-hámolt, de a növényeket senki sem tudta megkülönböztetni egymástól. Most már tudom melyik az, amelyiktől elvárható, hogy megporozza a többit. Az általam értékesített csemetéket felcímkézem, megjelölöm a „fiúkat”.

Az ültetvény gazdaságos életkora kb. 20-25 év. Gyökérrendszere a talaj felső rétegében helyezkedik el, laza talajban 60 cm-ig, kötött talajban 40 cm-ig is lehatol.

1.4. A termés

A homoktövis kétlaki, szél porozta növény, termése tojás formájú bogyó, 7-9 mm az átmérője. A gyümölcs lédús, vékony héjú, fajtától függően színe a sárgától a narancsvörösig terjed. Egyetlen sötétbarna magja a len magjához hasonlít.

Termése július közepétől szeptember végéig érik be fajtától függően, de bizonyos fajták már júniustól érnek. Először még kesernyés, savanykás, de ha megcsípte a dér, édessé válik. Egészen a fagyokig lehet szedni, utána viszont a madarak téli csemegéje lehet, ha közben nem szedjük le. Fagyottan is kiváló az íze, természetesen a vitamintartalom már kevesebb benne, mint előtte.

A homoktövis vadon termő változata több mint ezer éve őshonos, a homok aranyának is nevezik. A VIII. században már ismert volt, és mint tibeti gyógyszerként említették. Az egyik legrégebben használt gyógynövények közé tartozik, az egészség- tárának is nevezik.

1.4.1. Gyümölcs szedése

A szedéséhez a következőket javaslom: sok türelem, segítő, szorgos kezek és tengernyi idő. Ha valamelyik hiányzik, az eredmény késik.

Nekem nem sikerült a kesztyűs kézzel való bánásmód, így nem éreztem a szemeket és a finom lé a markomban maradt, természetesen az eredmény nem maradt el, a bőrünkön meglátszik a törődés.

Egyes termesztők a levágott ágakat lefagyasztják, majd néhány nap múlva lerázzák a fagyott szemeket.

Az általam termesztett fajtánál nem hullik le a termés jelentős mennyisége érés előtt a fáról, viszont szedni is nehezebb, mert erősen ragaszkodik a bogyó az ághoz.

1.5. A homoktövis fajtái

1.5.1. Altáji fajták:

Oranzsevaja: Bokra közepesen sűrű, tövis nélküli, vagy enyhén tövises. Gyümölcse sötétnarancs színű, kerekded, középnagy ( 0,45-0,60 g/db). Termései nagyon sűrűn helyezkednek el a hajtásokon, szedése emiatt nem könnyű. Bogyói savanyú ízűek, nagy C-vitamin tartalmúak (300-350 mg%). Érése korai, július közepétől szedhető. Ennek legnagyobb a karotintartalma, olajtartalomban és szárazanyag tartalomban megelőzi a Juntarnaját és a Csujszkaját.

Csujszkaja: Közepes növekedési erélyű, tövis nélküli fajta. Hajtásrendszere szétterülő, bőtermő, feltörő termővesszői lazán állnak. Gyümölcse augusztus elején érik. Szerény a kálium és karotintartalma, de C-vitaminban gazdag.

Jantarnaja: Közepes növekedési erélyű, enyhén tövises, ritka ágrendszerű fajta. Jó termőképességű, Nagy gyümölcsű (0,5-0,7 g/db), narancsszínű, ovális bogyója a régi, orosz fajtasorban talán a legnagyobb. Nagysága végett a legnagyobb szedési teljesítménnyel szüretelhető (25-30 kg/fő/nap). Kemény bogyója miatt hűtőházi tartósításra is alkalmas. Túlérett bogyója a bokron aszalódik, nem potyog le. Ennek legnagyobb a káliumtartalma, de kalciumban, olajban és C-vitaminban szegényebb, mint az Oranzsevaja és a Csujszkaja.

Obilnaja: Bokra tövis nélküli vagy kevéssé tövises, középerős növekedésű. Gyümölcse világos narancsszínű, nagy, ovális. Korai érésű, július hónapban kezd érni. Bőtermő, könnyen szedhető. Harmonikus, kellemes ízű, friss fogyasztásra alkalmas. C-vitamin tartalma 0,1-0,15 %.

Zolotoj Pocsatok: Az altáji orosz fajták közül a legerősebb növekedésű és legkésőbbi érésű fajta. Nem, vagy csak enyhén tövises fácskává nő. Szeptembertől szedhető bogyói sok esetben egész télen jó minőségben a fákon maradnak. Nagyon nagy termőképességű. Nagy, ovális bogyói vannak, kiemelkedő C-vitamin tartalommal.

Porzós 40-61-1876: Erős növekedésű, felfelé törő növekedésű ágrendszerrel, igen kevéssé tövises. Jól porozza az altáji orosz fajtákat. Erőteljes növekedésű, hajtásai felfelé törők, kevés tövissel. Rügyei nagyok, tobozszerűek, a hajtásokon csoportosan ülnek. Őshazájában, az altáji hegységben a később virágzó populációból választották ki, ezért a tavaszi fagyok csak ritkán okoznak benne kárt.

1.5.2. Német fajták:

Askola: Gyors növekedésű, 4-5 méter magasra növő bokor. Igen bőven, dúsan terem, sötét narancsszínű bogyói közép nagyok, augusztus végétől érnek, és igen látványosak. Gyümölcssavakban, vitaminokban rendkívül gazdag, feldolgozásra, italkészítésre különösen alkalmas.

Frugana: Feltörekvő, de legfeljebb 4 m magasságot elérő bokor. Gyümölcsei augusztus közepén érnek, fénylő világosnarancs-színűek, igen nagy mennyiségben fejlődnek a bokrokon. C-vitamin tartalma igen magas, feldolgozásra is kiváló, kocsánya könnyen leválik a bokortól.

Hergo: Feltörekvő, 4-5 m magas cserje, ágai a gyümölcsök tömege alatt visszahajlanak. Korai érésű, igen bőtermő, a gyümölcsök sav- és karotin tartalma is magas. Szeptember közepén érik, a gyümölcsök nem ülnek nagyon szilárdan az ágon, így könnyen szüretelhető.

Leikora: Feltörekvő, széles bokor. Bogyói nagyok, mély narancsvörös színűek, késői érésűek (szeptember közepe-október közepe). Bogyóinak szép színe egész télen át megmarad, ezért díszcserjének is előszeretettel ültetik. Magas C-vitamin tartalma miatt is igen értékes.

Orange Energy: Széles, nagy bokorrá nő, gyümölcsei fénylő sárgásnarancs-színűek, nagyok. Rendkívül látványosan, bőven terem, az egyik legjobb fajta!

Pollmix 1: 2-3 m magas szárazságtűrő igénytelen, kissé tövises cserje, keskeny, ezüstös levelei nagyon mutatós lombozatot alkotnak. A termős fajták kiváló porzója!

Pollmix 3: Középmagas, hímvirágú fajta, mely a termős példányok porzására szolgál. 1 porzós növény 4-6 termős bokor porzását is el tudja látni!

Hippophae rhamnoides: 2-3 m magas szárazságtűrő igénytelen, kissé tövises cserje, keskeny, ezüstös levelei nagyon mutatós lombozatot alkotnak. Bőven termő narancssárga bogyója fontos C-vitamin forrás. Virágai nem feltűnőek, a szél porozza őket.

1.5.3. Román fajták

Serpeni és delta Dunai: elágazó típusúak, kevés tövissel. A termései tojásdad alakúak, narancssárga színűek. Viszonylag hosszú a kocsányuk, így könnyű a betakarítása. Közepesen termő fajta.

Forrás: Édenkert

PalesitsFaIskola

Treemail

2. A homoktövis gyógyító ereje

2.1. Vitamintartalom

Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa, és galagonya gyümölcsében. Megtalálható benne az A-vitamin is, továbbá tartalmaz almasavat, mannitot, zsíros olajakat, flavonoidokat, gazdagok szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban.

A homoktövis E-vitamin tartalma (202.9 mg/100 g gyümölcs), magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tatalma.

A citromot is magasan veri 594 mg/100 grammos átlagos C-vitamin tartalmával.

De mennyi is ez a C-vitamin mennyiség? 500-700 mg/100 gramm nyers homoktövis. Lássuk egyéb zöldségek, gyümölcsök C vitamin tartalmát:

1. táblázat Néhány homoktövisfajta összehasonlítása

FajtaTerméshozam [kg/fa]Bogyótömeg [g]Magarány [%]C-vitamin [%/mg]Olajtartalom [%]
Csuszkaja 3,7 0,52 6,4 129 4,25
Obilnaja 3,6 0,54 4,1 148 3,39
Oranzsevaja 3 0,39 5,6 282 3,56
Jantarnaja 4 4,1 0,53 5,3 178 4,53
Vad kontroll 3,2 0,2 7,4 350 3,81

Forrás: A homoktövis fajtái (Pentegova és mtsai, 1983)

Ezen felül a gyümölcs gazdag A-,B1-, B2-,B6-, B8-, B9-, K-, P-, PP- és E-vitaminban. Az olajában nagy mennyiségben mutatható ki alfa-linolénsav (omega-3), linolsav (omega-6), olajsav (omega-9), palmitoljsav (omega-7) cis-vaccénolaj-sav (erős koleszterincsökkentő anyag, fitoncidok és nyomelemek.

Az újabb kutatások a vízben oldódó sárga flavonidokat, az értékes növényi olajokat és zsírokat, valamint a magas kalcium, magnézium és cinktartalom kedvező élettani hatását emelik ki.

E-vitamin és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól!

A savanykás, kissé fanyar ízű gyümölcs proteinekben, cukrokban gazdag (glukóz, fruktóz, xilóz tartalma 13 százalék), de jelentős mennyiségben található benne az aminó,- és szerves savak mellett (málnasav, borostyánkősav tartalom 3,9 százalék) számos vitamin fajta is. A levelekben és termésben sok a flavonoid, a kéregben pedig a tokoferol és a szitoszterol. A szakirodalom kiemelten említi a homoktövis mangán, réz,vas és foszfor tartalmát.

A homoktövis-olaj b-sitosterinés palmitolajsav tartalma egyedülállóan magas a növényvilágban. Igaz, csak az északi területeken termő homoktövis tartalmaz 32-42 % omega-7 zsírsavat. Így a palmitolajnak és más bioaktív összetevőjének köszönhetően, védi, gyógyítja és regenerálj az emésztőrendszer nyálkahártyáját. Folyamatos fogyasztása során beépül a bőralatti zsírszövetekbe és visszaadja azok rugalmasságát és puhaságát.

Forrás: Kissné Dogossy Éva - Zsoldos Márton: A természet kincseskamrája, (Gouth Zsófia), Dr. G.Tóth Magdolna: Gyümölcsészet

2.2. Gyógyhatása

A világon az egyik legrégebben használt gyógynövény a homoktövis, népszerűségét tekintve elterjedtebb a ginzeng gyökérnél. Száznál több biológiailag aktív összetevőjének köszönhetően Kínában és több keleti országban gyógyszerként ismerik el, míg nyugaton egészségvédő, betegségmegelőző, immunerősítő szerként ismerik.

A homoktövis termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. Gyógyításra elsősorban a terméshús kivonatát, hidegen sajtolt olaját használják, de a magjából készült olajat is széles körben alkalmazzák. Ismert gyógyhatásai: az immunrendszer védelme és erősítése, zsíroldó hatás, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában, de kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyekre is, védi a májat. Magas C-vitamin-tartalma miatt nagyon jó a meghűléses betegségek megelőzésére.

Az impozáns beltartalmi jellemzők számos előnyös fiziológiai hatást eredményeznek. Nagy antioxidáns és flavonoid tartalma miatt a homoktövis értékes eszköz lehet a daganat prevencióban és a tumor ellenes radioterápia kellemetlen kísérőjelenségeinek enyhítésében. Jelentős C-vitamin tartalma révén hatékonyan támogathatja az immunrendszer működését. A növény magolajának baktericidhatást tulajdonítanak. A homoktövis olaját sikerrel alkalmazzák a bőrgyógyászatban, a kozmetológiában, elsősorban égési, fagyási sérülések kezelésére. Ősi házi patikaszer a homoktövis leveléből főzött tea, amely a vérnyomáscsökkenést segíti elő.

Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását. Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebregenerálódást, a bőrbetegségek gyógyulását.

E-vitamin és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, véd a káros UV-sugárzástól. Reumatikus panaszok kiegészítő kezelésénél jótékony hatású. Elősegíti az öregségi foltok megszűnését. Javíthatja a szemidegek működését is. Külsőleg használva jó hatása van égési 42 sebek, bőrfekélyek, szájgyulladás esetén Jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő.

Javítja a szívműködést, gátolja bizonyos tumorok növekedését, Enyhíti a rákos betegek sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat.

A homoktövis kozmetikai hatásai is ismertek: gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok megjelenését, csökkenti a narancsbőr kialakulását, kedvezően befolyásolja a pigmentációs folyamatokat, tartóssá teszi a barnaságot.

Az atherosklerosis (érelmeszesedés) folyamatának megelőzésében jelentős hatása van a teának, húsolajnak és tablettának. Ez különösen elhízott, magas vérnyomással rendelkező középkorú és idősebb férfiak számára fontos, nőknél menopausa (a menstruáció elmaradása) után, illetve fogamzásgátlót szedő és dohányzó fiatal hölgyek esetében lehet jótékony hatású. Az atherosklerosist a közepes és nagyobb erek belső struktúráinak megnagyobbodása és annak átépülése jellemzi. Ennek a folyamatnak a megakadályozásában nagy szerepe van a homoktövisben található antioxidáns vitaminoknak, borostyánsavnak, az alfa linolénnak és a linolsavnak.

A diétás antioxidánsok: béta-karotin (pro A-vitamin) és E-vitamin megakadályozzák az LDL- oxidációját. Az E-vitaminnak speciális protektív hatása van, különösen a dohányzók körében. Az antioxidánsoknak nagy szerepük van a toxikus termékek kialakulásának a megakadályozásában. A C-vitamin is rendelkezik úgynevezett gyökfogó hatással. Az erekben és az idegszövetben csökkenti az oxigénhiány következményeit, és a plazma lipoproteinjeinek oxidációja révén szintén szerepe van az oxidatív érkárosodás és atherogenezis (az érelmeszesedés kialakulásának folyamata) megelőzésében.

A többszörösen telítetlen zsírsavak, omega-3 zsírsavak, (linolénsav) szerepe a vér koleszterinszintjének szabályozásában rejlik. Építőkövei a sejthártyáknak és funkciójuk van a zsírok szervezeten belüli szállításában. A-, B-, C-, E-vitaminok előbb említett hatásainak protektív szerepe van az ischémiás szívbetegség megelőzésében. Ebben hatékony a homoktövis tea, húsolaj és bogyó kivonat. A hemorrhagiás diatézis (a véralvadási tényezők hiánya) kezelésében jelentős hatással bírhat a húsolaj és a tabletta.

A P-vitamin (polifenolok), C-vitamin és K-Vitamin fontos szerepet játszanak ebben.

A K-vitamin szabályozza a II, VII, IX, X véralvadási faktorok képződését, szerepet játszik a praecursor véralvadási fehérjékben történő átalakításban széndioxid addícióval. Az addíció növeli a glutaminsav maradványok kalcium iránti affinitását, amely alapvető a véralvadásban és a csontok kalcium felvételének modulációjában.

Az olajos és vizes oldatú homoktövis-készítménnyel szinte mindenfajta allergia egy-két hét alatt megszüntethető, legyen az pollen-, fém- vagy napfényallergia.

A homoktövis magolaját nem ajánlatos használni akut epehólyag-gyulladásnál és a hasnyálmirigy akut megbetegedéseinél sem.

A homoktövis hatásterülete széles skálán mozog. Gyógyhatásai mellett nem szabad megfeledkezni a nyersanyagból kinyert készítményekről sem, ugyanis a magjából és húsából nyert készítmények különböző betegségekre nyújtanak segítséget, és megelőző hatásúak.

2.3. A homoktövis jótékony hatásai a különböző szervi betegségekben

2.3.1. Keringési betegségek

Az atherosklerosis (érelmeszesedés) folyamatának megelőzésében jelentős hatása van a teának, húsolajnak és tablettának. Ez különösen elhízott, magas vérnyomással rendelkező középkorú és idősebb férfiak számára fontos, nőknél menopausa (a menstruáció elmaradása) után illetve fogamzásgátlót szedő és dohányzó fiatal hölgyek esetében. Az atherosklerosist a közepes és nagyobb erek belső struktúráinak megnagyobbodása és annak átépülése jellemzi. Ennek a folyamatnak a megakadályozásában nagy szerepe van a homoktövisben található antioxidáns vitaminoknak, borostyánsavnak, az alfa linolénnak és a linolsavnak. A diétás antioxidánsok: beta-karotén (pro A-vitamin) és E-vitamin megakadályozzák az LDL-oxidációját.Az E-vitaminnak speciális protektív hatása van,különösen a dohányzók körében. Az antioxidánsoknak nagy szerepük van a toxikus termékek kialakulásának megakadályozásában. A C-vitamin is rendelkezik úgynevezett gyökfogó hatással. Az erekben és az idegszövetben csökkenti az oxigénhiány következményeit ,és a plazma lipoproteinjeinek oxidációja révén szintén szerepe van az oxidatív érkárosodás és atherogenezis (az érelmeszesedés kialakulásának folyamata ) megelőzésében. A többszörösen telítetlen zsírsavak, omega-3 zsírsavak, (linolénsav) szerepe a vér koleszterinszintjének szabályozásában van. Építőkövei a sejthártyáknak és funkciójuk van a zsírok szervezeten belüli szállításában.

A B, C, E-vitaminok előbb említett hatásainak protektív szerepe van az ischaemiás szívbetegség megelőzésében. Ebben hatékony a homoktövis tea, húsolaj és életbogyó kivonat.

A haemorrhagiás diatézis (a véralvadási tényezők hiánya) kezelésében jelentős hatással bírhat a húsolaj és a tabletta.

A P-vitamin (polifenolok), C-vitamin és K-vitamin fontos szerepet játszanak ebben. A K-vitamin szabályozza a II, VII,IX, X véralvadási faktorok képződését, szerepet játszik a praecursor véralvadási fehérjékben történő átalakításban széndioxid additóval. Az additio növeli a glutaminsav maradványok kalcium iránti affinitását, amely alapvető a véralvadásban és a csontok kalcium felvételének modulatiójában.

2.3.2.Légzőszervi betegségek

Bronchitis (a hörgők gyulladása) esetén, kitűnően hat a húsolaj belsőleg és inhalálva. A működő gyógyhatású tényezők ebben az esetben a béta-karotin és C-vitamin. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja és antioxidánsként megakadályozza a C-vitamin oxidációját. Így erősítik egymás hatását. Az A1-vitaminnak nagy jelentősége van a bőr és nyálkahártyák szerkezetére és ellenálló képességére.

Bronchiektaziaban (a hörgők helyi kitágulással, gyulladással járó gennyes, idült betegsége) az előírt terápia mellett kiegészítőképpen jótékony hatású lehet a húsolaj ; K1-, E-, A-vitamintartalma következtében bíró gyulladásgátló, regeneráló hatása által.

Pneumónia (baktérium, vírus v. gomba okozta tüdőgyulladás) fellépésekor kitűnően hatásos a húsolaj és a tabletta. A tabletta C-vitamin hatása miatt, a húsolaj pedig karotinoid, E-vitamin és C-vitamin hatásainál fogva.

A C-vitaminnak nagy szerepe van az alapállomány egyik fontos alkotójának , a hidroxiprolinnak a kialakulásában ,így a sejtek, a sejtfalak, az erek, és egyéb kötőszöveti állomány felépítésében fontos enzimek működéséhez szükséges. Az E-vitamin –mint már említettük antioxidáns tulajdonsággal rendelkező anyag, amely képes megakadályozni a több kettős kötést tartalmazó zsírok és olajok oxidációját.(„avasodását”)

E tulajdonsága révén újabban az érdeklődés homlokterébe került ,mert számos betegség, kórállapot hátterében sejtenek szabadgyökök, okozta károsodásokat. A szabadgyökök, okozta károsodások hajlamosítanak többek között a pneumónia kialakulására is.

2.3.3. A fül, a torok, és az orr betegségei

Adenoiditis (garatmandula-gyulladás) fennálltakor kiegészítőleg, az antibiotikus terápia mellett immunerősítő hatása van a húsolajnak (hatásait lásd a pneumóniánál) és a tablettának.

Torokgyulladásban szenvedőknek hasonlóképpen ajánlható a húsolaj mind belsőleg lenyelve és mind toroköblögetésre lenyelés előtt. Az ekkor megmutatkozó antiszeptikus és baktericid effektus révén gyorsan eliminálódnak a gyulladást előidéző pathogen kórokozók; az immunrendszer sejtjei így gyorsabban és hatékonyabban kifejthetik protektív funkciójukat.

Laryngitises betegeknek (gégegyulladás) is hasonlóképpen ajánlható a homoktövis húsolaj. Naponta többször evés után húsolajt ildomos tartani a szájban. Működő gyógyhatású tényezők: a vitamincsoport és a baktericidhatás.

Orrvérzés esetén segíthet a húsolajba mártott vatta vagy géz. A húsolaj K-vitaminja egy olyan enzim prosztetikus csoportja, amely a „félkész” alvadási faktorokból „készterméket” állít elő oly módon, hogy egyes glutamincsoportokhoz karboxilgyököt kapcsol, melyek így képesek lesznek a thrombocytákhoz és más, a véralvadásban közreműködő struktúrákhoz kapcsolódni.

Ozaena (az orrüreg nyálkahártyájának sorvadással, pörkképződéssel, jellegzetes orrbűzzel járó betegsége) fennáltakor a húsolaj baktericid és regeneráló hatása következtében a napi 3-4 szeri húsolajcsepegtetés az orrba; éjszakára olajos tampon használata hasznosnak bizonyult.

Otitis (fülgyulladás), orr-polip (az alsó orrkagylón, esetleg az orrsövényen vagy az orrmelléküregben ülő magányos vagy többszörös képződmény) és Rhinitis (orrnyálkahártyagyulladás) esetében a húsolajos géztampon gyulladásgátló, fájdalomcsökkentő, regeneráló hatású.

2.3.4. A szájüreg és a fogak betegsége

Abscessus alveolarisban (=foggyökércsúcs körüli tályog) a húsolaj segíti a tályog begyógyulását fertőtlenítő és regeneráló hatása révén. Ugyanez jellemző a Gingivitis ulcerosa-ra (fekéllyel járó fogínygyulladás) és a Gingivoglossitisre (fogíny és nyelvgyulladás).

A húsolaj jótékony hatása az antiszeptikus hatáson kívül még megmutatkozik a fekélyellenes és immunstimuláló hatásban is.

Paradontosisban (fogágybetegség/-elfajulás) különösen hatásos a C, B, E vitamincsoport.(Tabletta, tea, húsolaj) Belsőleg és öblögetve a húsolaj fertőtlenít, gyulladást csökkent és regenerálja a nyálkahártyát.

A húsolaj és a tabletta belsőleg, a húsolaj öblögetve kiválóan alkalmas Pulpitis (fogbélgyulladás) és különféle stomatitisek (szájnyálkahártya-gyulladás) kiegészítő kezelésére. Míg Pulpitisben elsősorban a gyulladáscsökkentő és fogbélfájdalom-csökkentő hatás érvényesül; addig a különféle stomatitisekben a baktericid, regeneráló és immunmoduláló hatás javítja a panaszokat.(A B2, A és C-vitamin jótékony hatásai a nyálkahártyára.)

2.3.5. A szem betegségei

A nervus opticus atrophiája (a látóideg sorvadása) esetén kiválóan alkalmas az összes homoktövis termék a látás javítására. Ebben segít a különféle hatóanyagok antioxidáns hatása és a retinol (A-vitamin) építő-szerepe. A retinolnak szerepe van a szemideghártya fényérzékeny anyagának, a rodopszinnak a felépítésében. (Ezért hiányának korai tünete a szürkületben vagy a gyengébb fényviszonyoknál észlelhető látászavar: hemeralopia vagy farkasvakság) A látóbíbor hiányában csökken a szemek sötéthez való alkalmazkodási készsége. Az A-vitamin hiánya a hámsejtek sorvadását és fokozott elszarusodását is okozza. Gyakoriak a cornea (szaruhártya) és a conjunctiva (kötőhártya) elváltozásai, xerosis (száraz szem), keratomalacia (szaruhártya-lágyulás) és corneaulceratio (fekély) fordulhat elő.

Blepharitis (a szemhéj bőrének gyulladása) esetén egyaránt alkalmazható a húsolaj és magolaj szemhéjra kenése + belsőleg az összes homoktövis termék. Az A-vitaminnak jótékony hatása van a bőr kiegyensúlyozott működésének a szabályozásában. (Az A-vitamin tartós hiánya a bőr kiszáradásához vezet.) A vitaminkoncentrátum-csoport hatásai és az antiszeptikus, baktericid megnyilvánulásai segít leküzdeni a gyulladást.

Tavaszi kötőhártya-gyulladás esetén főleg a homoktövis szárazanyagnak (tabletta, tea) van nagy szerepe. Ebben megtalálható a B2-vitamin. A B2-vitamin a szem fáradtságának kitűnő ellenszere, és a látást is javítja. Hiányában jellemzőek a bőr-és szemlencse elváltozások; a szájzug, a szemzug, valamint az orrszárnyak tövében a nyálkahártya vöröses-lilásan elszíneződik, és fájdalmasan bereped (cheilosis), ami B2-vitamin bevitel után általában nyom nélkül gyógyul.

Hemeralopiában (szürkületi vakság) ajánlott homoktövis termékek: húsolaj, tabletta, tea. Gyógyhatású tényezők az: A-vitamin (hatását lásd feljebb), B2 és PP vitamincsoport. Ez utóbbiak olyan növényi eredetű flavonglikozid-származékok gyűjtőneve, melyek a kapillárisok áteresztőképességét és „törékenységét” csökkentik.

Így érthető, hogy segítik a látás élességét is.

2.3.6. Az emésztőszervek megbetegedései

Gyomor- és nyombélfekélynél különösen a magolajnak van fekélyellenes, regeneráló és fájdalomcsillapító hatása. A jótékony hatás főképpen a B vitaminnak és betainnak köszönhető.

A B6vitamin hiányában jellemzőek ugyanis a nyálkahártyatünetek.

1 kávéskanál homoktövis magolajat 2-3 szor naponta, evés előtt 30 perccel, 3-4 héten keresztül ajánlatos szedni. A kezelés első 3-4 napján a gyomorégés erősödhet, és savas büfögés jelenhet meg. Ezeknek a kellemetlen tüneteknek a megelőzése céljából az olajhoz egy negyed pohár 2 %-os szódabikarbónát kevernek, és jól összekeverik. Szisztematikus perorális szedésnél a fájdalom, a gyomorégés és a büfögés csökkennek, vagy teljesen megszűnnek. A gyomor savképződésre a homoktövis magolaj lényegesen nem hat.

A moszkvai Állatorvosi Egyetem klinikáján N.M. Haragyeckaja (1959) tanulmányozta a homoktövis magolaj hatásosságát a gyomor és patkóbél fekélyeinél. Megfigyelése alatt 37 beteg volt. A megfigyelt betegeknél a fekélybetegség sokéves folyamat volt, gyakori és hosszantartó kiújulásokkal. A kezelés ideje alatt a betegek diétás étrendet kaptak, 1 kávéskanál homoktövis magolajat kaptak 3-szor naponta evés előtt, 17 napig, egyesek 34 napon át. Az első 3-4 napban a betegek többsége arra panaszkodott, hogy a gyomorégés erősödött. A szerző nézete szerint ez azzal magyarázható, hogy a homoktövis magolaj nagymennyiségű többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. A homoktövis magolaj savas reakciójának kiküszöbölése kizárta a kezdeti kellemetlen tüneteket. Ebből a célból a homoktövis magolajjal egyidejűleg a betegek 1 pohár 2 %-os szódabikarbónát kaptak. A legjobb összekeverni a homoktövis magolajat a szódabikarbónás oldattal. Ez a kezelési mód a betegek egy részénél már az első héten javulást váltott ki, ugyanakkor, ha a homoktövis magolaj nem volt összekeverve szódabikarbónával, a javulás csak 10-15 nap után lépett fel. A fájdalmak kifejezettebbek lettek, hányás, a gyomorégés fokozódott, ami a homoktövis magolajjal való kezelés leállítását eredményezte.

Colitisben (vastagbélgyulladás) és proctitisben (végbélgyulladás) ajánlatos a húsolaj szedése belsőleg, kúpban tamponnal, ill. a tea fogyasztása (rostos szárazanyag) naponta többször .Gyógyhatású tényezők : a C, A, B, E vitamincsoport és a mikrorostok. Jellemző a fekélyellenes hatás (aszkorbinsav, betakarotin, rostok, kaempferol, quercetin, csersav), a regeneráló, vérzéscsillapító (citromsav, K-vitamin) és hegesítő hatás (aszkorbinsav, bétakarotin).

Candidiasisban javasolt a homoktövis tea 2 óránkénti, a homoktövis tabletta 4 óránkénti fogyasztása és a húsolaj evés utáni szájbantartása.

Candida ellen hat a béta-sitosterol és quercetin illetve immunstimuláló hatással bírnak a bétakarotin, csersav és a C-vitamin komponensek.

Oesophagitisben (nyelőcsőgyulladás) a húsolaj/magolaj normalizálja a nyelőcső mucosájának az állapotát és megakadályozza a hegesedést. Regeneráló és antiinflammatorikus (gyulladáscsökkentő) hatását a következő gyógyhatású hatóanyagainak köszönheti: aszkorbinsav, béta-sitosterol, isorhamnetin, kaempferol, leucodelphinidin, mannitol, olajsav és linolénsav. A különféle enteritisekben (a vékonybelek gyulladása) az összes homoktövis termék kiválóan alkalmazható. Itt is hatékonyak fekélyellenes és regeneráló effektusok valamint az antiszeptikus állapot létrehozása (aszkorbinsav, csersav, citromsav, kaempferol, maleinsav). Ugyanez jellemző a patkóbél gyulladására is (duodenitis), melynek felléptekor ajánlott a magolaj egy mokkáskanálnyi evés előtti fogyasztása fél dl vízzel leöblítve.

Amiloidózisban (kóros immunglobulinok kicsapódása és lerakódása a különböző szervekben) jótékony hatással bírhat az olaj és szárazanyag, mivel a vitaminkoncentrátumok révén az immunrendszert erősítik. Az amiloidozis néhány típusában így kevesebb kóros Immunglobulin képződik.

Achylia gastrica-ban (a gyomorelválasztás nagyfokú csökkenése) a tabletta, magolaj, tea és levélfőzet nagymértékben pótolja a gyomor nyálkahártyájának nedvhiányát. Emellett természetesen jellemző a már oly gyakran említett gyulladásgátló, baktericid = (bakterium-pusztító) és regeneráló hatás.

A különféle gastritisekben is igen hamar jelentkezik a homoktövis pozitív hatása. Gastritis haemorrhagica-ban (a gyomornyálkahártya vérzéses gyulladása) és gastritis cystica/chronica-banbea sok apró tömlő kialakulásával járó sorvadásos gyomorhurut/idült gyomorhurut) szenvedőkben a húsolaj-csersavtartalmánál fogva-megállítja a vérzést és normalizálja a nyálkahártyát. Ebben szerepet játszik a homoktövis olaj K1-vitamin hatása és fekélyellenes hatása (beta- carotin, aszkorbinsav-, kaempferol-, quercetin-, pektin-, rost , tannin , csersav-tartalma révén).

Gastroenterocolitis (gyomor-, vékonybél- és vastagbélgyulladás) felléptekor ajánlott a szárazanyag és a húsolaj alkalmazása, gyulladás-csökkentő hatása révén. Ebben a következő hatóanyagok érik el a kívánt antiinflammatorikus hatást: C-vitamin, beta-sitosterol, isorhamnetin, kaempferol, leucodelphinidin, linolénsav, mannitol, olajsav, quercetin, K1-, B-vitamin).

2.3.7. A máj és epe betegségei

Heveny májgyulladásban (hepatitis acuta) szenvedőknek különösen ajánlott a homoktövis szedése (tabletta és olaj formájában) máriatövissel (silimarin) kiegészítve. A homoktövisnek magas a bioaktívtartalma, mely részt vesz a méregtelenítésben (aszkorbinsav, glukose, quercetin, tannin, K1-vitamin). Flavonoid-tartalma révén májvédő hatású.

Az epeutak elzáródásával járó hyperbilirubinaemiában (emelkedett epefesték szint a vérben) a tabletta, tea és olaj epehajtó hatása és a vitaminok jótékony hatása révén a kisebb elzáródások esetlegesen megszűntethetők (főképpen kövek által) illetve a hyperbilirubinaemia csökkenthető. Ajánlatos a homoktövis magolajt evés előtt 30 perccel szedni. Kezdetben egy fél teáskanállal ajánlatos használni, majd 100-200 ml-ig ajánlatos növelni az adagot, fokozatosan emelve a dózist.

Általában a kezelés 2-3 hétig tart. Ez a kezelési mód sebészeti beavatkozás nélkül is elősegíti a kövek eltávolítását az epehólyagból, ha azok mérete lehetővé teszi. Ugyanez az epehajtó és magas karotinoid hatás érvényesül biliaris diszkinéziában (az epehólyag telődési és ürülési mechanizmusának zavara).

Cholecystitis chronicaban (az krónikus epehólyag-gyulladás) jótékony lehet a húsolaj gyulladásgátló, és epehajtó hatása; míg heveny epehólyag-gyulladás és epekő esetén, szedése TILOS!

A homoktövishúsolaj és az összes homoktövis készítmény preventiven (=megelőzően) hat májcirrhosisban (=májzsugorodás) és a már meglévő cirrhosis folyamatát –a B2 –vitamin-, A-vitamin-, jantársav-, kolin-, K1-vitamin- tartalmánál fogva - lelassítja.

2.3.8. Urológiai betegségek

Glomerulonephritisben használhatjuk a célzott kezelés mellett az olajat, tablettát, lékúrát, és szárazanyagot. Ebben hat a mannitol és a cseranyag. A cseranyagok hatására a fehérjék kicsapódnak (irreverzibilisen koagulálódnak) miután a gyulladt nyálkahártyán egy védőréteget képez a kicsapódott fehérje, így csökken a fájdalom, javul a keringés és szűnik a gyulladás azon a nyálkahártyán, amellyel a hatóanyag érintkezett. A nehézfémeket is megköti csapadék formájában (a tápcsatornában is). A gyógyhatású tényezők itt a baktericid, antiszeptikus (C-vitamin, citromsav, kaempferol, maleinsav, csersav) regeneráló hatás révén érvényesülnek.

Pyelitis (vesemedence-gyulladás) esetén ugyanezen termékek szedendők. Itt főképpen a homoktövis gyulladásgátló hatása érvényesül.

Prosztata adenomaban szenvedőknek segíthet a termékek E-vitamin és fitoszterintartalma, a prosztata járatai kitisztulnak a mirigy mérete csökken és megszűnnek a vizelési panaszok. Ajánlatos az összes homoktövis termék fogyasztása.

A homoktövis gyümölcs likopentartalma anticarcinogen hatású prosztatarákban. Különböző tanulmányok bizonyítják, hogy van összefüggés a szérumlikopénszint és a prosztatarák kialakulásának kockázata között. Egy amerikai vizsgálat arról számolt, be hogy a magasabb likopénszinttel rendelkező alanyoknál a prosztatarák előfordulása 85%-kal volt ritkább a legalacsonyabb likopénszintű csoporttal szemben.

2.3.9. Nőgyógyászati betegségek

Méhnyakerosio, colpitis (a méhnyak gyulladása)és endocervicitis (a méhnyak méhnyálkahártyába nyúló részének gyulladása) esetén a hús- és magolaj keverék tamponok Oroszországban pl. igen elterjedtek a gynaekológiai használatban. A rendszeres kezelés regeneráló hatása már pár hét után látványossá válik. Ezen felül a bogyó lycopen és béta szitoszterol tartalmának antitumoros hatása is van a cervixre/ méhnyakra nézve. A kezelés a következő módszerrel történik: a hüvelybe homoktövis magolajjal átitatott tampont kell felhelyezni, a méhszájseb közvetlen közelébe. 16-24 óra után a tampont ajánlatos eltávolítani.

A kezelést mindennap megismétlendő. Általában 8-12 kezelésre van szükség. Az a tapasztalat, hogy a méhszájseb kezelése sokkal eredményesebb abban az esetben, hogyha a tamponnal egyidejűleg a cervikális részt is homoktövis magolajjal ecsetelik. Ez a méhszájseb gyors gyógyulásához vezethet. Általában 3-4 nap után a sérült felületen fehéres hám szigetecskék jelennek meg, amelyek minden nappal nagyobbodnak. A méh ödémája megszűnik és a seb vérzése gyorsan eláll. 8-12 kezelés után a betegnél teljesen felújul a hámréteg, csak egyeseknél ez a folyamat 2-3 hetet vehet igénybe. A kezelés módszere egyszerű, nem vált ki semmilyen kellemetlen érzést vagy komplikációt, széles körűen alkalmazható ambuláns betegeknél. A kezelés rövid, a hámsejtek regenerációjának ideje 8-12 nap, de gyorsabb folyamat is megfigyelhető. A kezelés eredményei stabilak. Ezek az adatok rámutatnak arra, hogy a homoktövis magolaj a méhszájseb kezelésének effektív hatásos szere.

Ugyanez a baktericid, gyulladáscsökkentő hatás segíti a vulva gyulladásában (vulva = a külső nemi szervek összefoglaló neve) a kellemetlen tüneteket (égés, dyskomfort érzés, fájdalmas tapintás, idővel gyakori vizelési inger) megszűntetni.

Az emlőbimbók repedéseiben kiválóan használhatóak az olajok (homoktövis mag-és húsolaj) külsőleg és belsőleg egyaránt. A bőr repedései az olaj regeneráló effektusa révén egy-kettőre eltűnnek, és a felülfertőződés az olaj baktericid mivolta miatt megszűnik.

Abortus utáni állapotban az összes homoktövis termék alkalmazása s belsőleg regeneráló hatással bír az uterus sértett nyálkahártyájára hatva; szisztémásan pedig az egész szervezetre immunstimuláló hatással. Ugyanez jellemző bármilyen műtét utáni állapotra: a húsolaj kúraszerű alkalmazása lerövidíti a posztoperativ lábadozási időszakot (E, C-vitamin,beta karotin).

A következő nőgyógyászati kórállapotokban szintén javasolhatók a homoktövis termékek: a magzat helytelen fejlődése, genetikus eredetű kromószóma mutációk, az anyatej elégtelensége, amennorhoe (menstruáció elmaradása).

2.3.10. Izületi- és más autoimmunbetegségek

A népgyógyászatban levelekből dunszkötést készítenek rheumatoid arthritis (az ízületek tokjára és az ízületek körüli szövetekre terjedő idült gyulladás) kezelésére. Tartós kezelés során a fájdalom és a gyulladás jelentősen csillapítható.

SLE -ben (szisztémás lupus erythemathodes: különböző szerveket megtámadó, gyakran bőrjelenségekkel járó autoimmun kollagén-betegség) fontos cél az immunrendszer erősítése és az erek állapotának a normalizálása. Ebben játszanak fontos szerepet: a különböző flavonoidok, antociánok, xantinok és karotinoidok .

Haemorrhagias vasculitises (=autoimmun betegség, szisztémásan az erek gyulladása, bevérzéssel jár) betegeknek ajánlott a már népgyógyászatban ismert-dunsztkötés mellett, belsőleg száraz anyag: homoktövis instant tea és tabletta szedése. A fájdalom és gyulladáscsökkentés ebben az esetben is a tüneti terápia fő részét képezi.

Dermatomyositisben (autoimmun folyamat: a bőr és a mögötte fekvő izmok gyulladása) különösen hatékony az olaj és tabletta B-vitamincsoportjának különféle megnyilvánulásai (a különböző szervek és szövetek anyagcsereszabályozásában levő szerep, ideggyulladás,vérszegénység), antioxidánsvitaminok: C-vitamin (sejtmembránok védőfaktora), A-vitamin (a bőr védőfunkciója), E-vitamin (a sejtmembránok védőfaktora) jótékony hatásai.

Podagraban (a nagy lábujj középtőcsont-izületének köszvényes folyamata) a tabletta és tea szerves savjai: gyulladáscsökkentő és így fájdalomcsökkentő hatással bírnak.

Scleroderma (a bőr keményedésével járó, az egész szervezetet érintő kollagénbetegség) esetén szintén ajánlott az összes termék, különösen a húsolaj (belsőleg és külsőleg)

Sjöngren szindrómások (=autoimmun betegség az összes külső szekréciós mirigyek elégtelenségével) csökkent nyáltermelése, belső szájszárazsága esetén, érdemes a húsolajt naponta többször a szájban tartani, ínybedörzsölés után lenyelni. Az orosz népgyógyászatban ajánlják még ezen kívül a szembe való csepegtetést (2x2 csepp naponta). A gyulladáscsökkentő hatás a következő vegyületeknek köszönhető: aszkorbinsav, beta sitosterol, isorham netin, kaempferol, leucodelphinidin, linolensav, mannitol, olajsav, quercetin.

Izületi gyulladás ellen hatnak: a quercetin, linolensav és aszkorbinsav.

Szelektív COX2-gátlók (és ezáltal fájdalom és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek): a kaempferol, quercetin.

2.3.11.Bőr- és nemi betegségek

Balanoposthitisben (a makk és a fityma gyulladása) ajánlott a tabletta és tea, homoktövislé (Életerő) belsőleg való szedése (erősíti az immunrendszert) és a húsolaj kenegetése külsőleg. Az antiszeptikus baktericidhatás jótékonyan hat a gyulladásra, az A-vitamin védi a sejteket a szabadgyököktől, azok káros hatásaitól. A sejthártyába beépülve védik azokat az oxidatív károsodástól. Szerepe van a felületi hám, a nyálkahártyák épségének fenntartásában. A B1-vitamin (belsőleg a homoktövislében) a szövetek gyarapítására és energiatermelésére szolgál. A C-vitamin (Életerő) erősen redukáló tulajdonságú, a sejtek biokémiai folyamataiban mint hidrogéndonor vesz részt, szerepet játszik a kötőszövetek felépítésében, hozzájárul a bőr egészségének megtartásához. Az E-vitamin a sejtmembránok védőfaktora. A C-vitaminnal és a szelénnel együtt elsősorban az a -tokoferol játszik fontos szerepet a kóros mennyiségű szabadgyökök hatástalanításában, így megakadályozza a telítetlen zsírsavak oxidációját, csökkenti a gyulladásos folyamatok, a sok zsírfogyasztás során keletkező szabadgyökök szövetkárosító hatását.

Vitiligo (a bőr körülírt helyein mutatkozó festékhiány) során a homoktövishúsolaj és magolaj keverék belsőleg szedve fotoszenzibilizáló hatással bír. A homoktövisbogyó kumarintartalma kiválóan alkalmazható festék-hiány betegségekben, a bőrt részben érzékennyé teszi, részben pedig védi a rövidhullámú sugarakkal szemben. A béta karotin egyrészt megvédi szervezetünket az UV sugarak káros hatásától a melanin termelés elősegítésével, másrészt garantálja a folyamatos pigmentképződést. A likopéngazdag étrend is jelentősen véd az UV-káros sugarai ellen.

Gonorrhoe =kankó, tripper (Neisseria gonorrhoeae által okozott, legtöbbször közösülés útján terjedő nemi betegség. A nők gonorrhoeás férfi partnerüktől fertőződnek. A tünetek gyorsan, 1-2 nap alatt kialakulnak, a kezdeti fertőzés vezető tünete a vizelési panasz, húgycsőgyulladás. Nőknél ez a stádium tünetmentes, vagy igen tünetszegény is lehet. Veszélyt igazából az jelent, ha a kórokozó átterjed a belső nemi szervekre és meddőséget okoz) esetén, az orvos által előírt per os penicillin illetve penicillin injekció vagy egyéb antibiotikumterápia (fluorokinolonok, szulfonamidok) mellett kezdeti stádiumban belsőleg (összes homoktövistermék) és külsőleg (húsolaj) a homoktövis regeneráló, gyulladáscsökkentő, baktericid és fájdalomcsökkentő (aszkorbinsav, mannitol, quercetin, serotonin) hatással bír.

Candidiasisban (Candida albicans által okozott fertőzés, ebben az esetben a bélrendszer és a nemi szervek értendők), a húsolajat bőven fel kell tenni a fertőzött területre illetve a bél rendszer candidiasisa esetén belsőleg szedendő a húsolaj, és így elérhető a baktericid, regeneráló hatás. Ez vonatkozik a többi mikózisra (többi gombás fertőzés) is.

Toxikus irritatív dermatitis esetén valamilyen irritatív anyag a bőrön akut gyulladást hoz létre (kémiai anyagok, kozmetikumok), ami úgy nyilvánul meg, hogy a bőr élénkvörös, meleg tapintatú lesz, az ödéma következtében a bőr feszül, felszíne fényes. A nagyfokú gyulladás következtében hólyagok, nedvezés alakul ki, hámlás jelentkezik, égő, viszkető érzés kíséretében. Ilyenkor fontos a gyulladást okozó agens kiiktatása. A belsőleg szedett hús - és magolaj immunstimuláló hatással bír, míg a külső ecsetelés megszűnteti a kellemetlen tüneteket.

Pruritusban (bőrviszketés) nagyon sok bőrbetegség kellemetlen tünete. Sokszor nem is tudni hogy milyen betegség áll a kellemetlen panasz hátterében. Ez lehet valamilyen ekcéma, psoriasis, atopias dermatitis =allergias folyamat és még nagyon sok minden. bármi is álljon a háttérben a húsolaj immunerősítő, és a szárazanyagok allergiaellenes hatásai csökkentik a panaszokat.

Hő okozta égésekben a kötésekbe olajat teszünk az antiszeptikus és regenereló effektus révén hamarabb érhetünk el gyógyulást.

A pikkelysömör, orvosi nevén psoriasis (ejtsd: pszoriázis) öröklött hajlamon alapuló, idült, nem fertőző bőrbetegség.

A betegség gyakori, 100 emberből átlag 2 szenved pikkelysömörben. Bármely életkorban előfordulhat, az esetek fele serdülő illetve fiatal felnőttkorban kezdődik. Típusos tünetek - makacs, vörös, beszűrt, pikkelyesen hámló bőrgyulladás elsősorban a térdek könyökök, bokák felett illetve a hajas fejbőrön - mellett gyermekkorban gyakori a nem típusos tünetek fellépte is, mely megnehezíti a betegség felismerését a nem szakorvos számára. Csecsemőkorban leggyakrabban a pelenkás terület makacs, hagyományos kezelésre nem gyógyuló, élénkvörös, éles széllel elhatárolódó gyulladása (pelenkapsoriasis), valamint a hajlatok (hónalj, köldök - psoriasis inversa) és a hajas fejbőr (psoriasis capitis, corona psoriatica) megbetegedése képében jelentkezik. Gyermekkorban is gyakoriak a hajas fejbőr tünetek, jellemző továbbá a testszerte, főként a törzsön elszórtan megjelenő 0,5-2 cm átmérőjű pikkelyesen hámló, gyakran enyhén viszkető tünetek megjelenése (psoriasis guttata). Szerencsére mind gyermek-, mind felnőttkorban igen ritkán fordulnak elő a súlyos, néha egész testfelületet érintő, vagy ízületi gyulladással járó formák (psoriasis pustulosa, erythroderma psoriatica, arthropathia psoriatica). A betegség kezelési módja függ a tünetek elhelyezkedésétől, súlyosságától, a beteg életkorától. A kezelés beállítása bőrgyógyász szakorvosi feladat. Alapvető és minden pikkelysömörös számára kiemelkedően fontos az általános bőrápolás, a bőr szárazsága, gombás bőrfertőzések (pl. hajlati kipállás), seborrhoeás bőr (zsíros arcbőr, korpázó, zsíros haj) ugyanis mind rontják a pikkelysömörös tüneteket. Fontos tehát a bőr megfelelő tisztítása, hidratálása, seborrhoeás bőrpanaszok esetén annak bőrgyógyászati kezelése. A pikkelysömör kezelésében leggyakrabban különböző hatóanyagtartalmú (salicyl, steroid, kátrány, dithranol) hámlasztó, gyulladáscsökkentő, gyullasztó külsőleges készítményeket alkalmazunk, gyakran kombinációban. Napjainkban igen hatékony és biztonságos kezelési módszer a fényterápia is emellett. Alkalmazzák önmagában vagy fényérzékenyítő kezeléssel együtt. A bőrgyógyászati kezelés mellett ajánlott az összes homoktövis termék fogyasztása .A B2, B6, A, C –vitamincsoportok jótékony hatásai ugyanis időlegesen is helyrebillenthetik az immunrendszer megbomlott egyensúlyát.

Neurodermatitisben (idegrendszeri zavar következtében kialakuló, viszkető, foltokban megjelenő bőrelváltozás) ajánlatos az olajok használata (kívül, belül) illetve a homoktövisgyümölcs levelének meleg fürdőbe való tétele. A magas bioaktív anyagtartalom kiválóan alkalmas a viszketéscsökkenésre és a fotószenzibilizálásra.

Rosacea (az arc bőrének idült, értágulatokkal, majd különösen az orron élénkvörös papulákkal járó gyulladásos bővérűsége) esetén különösen hatékonyak a szerves savak, az F, C, P, E, B-vitaminok tabletta és olaj formájában.

Seborrhoe –s bőr (a bőr faggyúmirigyeinek fokozott működésén és a termelt bőrfaggyú összetételének megváltozásán alapuló kórfolyamat) kiváló ellenszere a levélfőzet fejmosáshoz, ill. az olaj bedörzsölése a fejbe hajmosás előtt. A bakreicid, antiszeptikus hatás következtében a faggyútermelés csökken. A faggyútermelés normalizálásával – az olaj belsőleg való szedésével - megszűnnek a pattanások is, illetve meg-előzhető az akne kialakulása.

Tuberculoderma-ban az összes termék szedendő. A homoktövis antitubercularis hatóanyagai: a citromsav, maleinsav és beta-szitoszterin.

2.3.12.Endokrín és anyagcsere betegségek

Diabetes Mellitus-ban ajánlható a tea, levél-, ágfőzet kivonat; illetve a húsolaj, mint hasnyálmirigy-stimuláns. Gyógyhatású tényezők a C-és B-vitamin csoport.

Thyreoiditisban (pajzsmirigygyulladás) a tabletta, a hús-és magolaj egyaránt szedhetők. Az orvos által felírt terápia mellett, az olaj gyulladásgátló hatása által megszűnik a pajzsmirigy kóros folyamata.

Hypothyreosis (pajzsmirigy-alulműködés) esetén jótékonyan hatnak az A,B,C,P –vitaminok, amelyek megtalálhatóak az olajban, tablettában és a teában.

Hypohysis eredetű kötőszöveti elégtelenségben kiegészítőleg a húsolaj vitaminkoncentrátumként ajánlott.

Addison-kórban (Primaer chronicus mellékvesekéreg-elégtelenség, melyet a mellékvesekéreg pusztulása okoz. Etiológiaja: az esetek többségében a mellékvesét károsító tényező ismeretlen. Ritkábban okozhatja tbc, tumor metastasis, vagy műtéti beavatkozás. A betegség tünetei: nagyfokú gyengeség, fáradtságérzés, alacsony vérnyomás, a bőr barna elszíneződése a naptól megkímélt területeken, valamint fekete szeplők megjelenése arcon, homlokon. Jellemző még a testsúlycsökkenés, az étvágytalanság és a kiszáradás) a klinikai gyakorlatban hatásosan alkalmazták a homoktövis olajokat magas bioaktív tartalmuk miatt.

2.3.13.Fertőzéses megbetegedések

Vírusos hepatitisben ajánlatos a homoktövislé fogyasztása, melynek elég jelentős méregtelenítő hatása van.

Herpeses bőrjelenségeknél, kenjük be a viszkető bőrrészt naponta többször a húsolajjal (baktericid hatás), belsőleg pedig az összes homoktövis-termék szedendő (immunstimuláló hatás).

Dysenteriaban (fertőzéses bélbetegség, tünetei: láz, hasi görcs, tenesmus, nyálkás-gennyes vagy véres-nyálkás-gennyes széklet) szenvedők általános állapotának feljavítása érdekében szedhetik a homoktövis tablettát és homoktövis olajokat (a célzott dysenteria ellenes terápia mellett).

Diphteria (torokgyík, előfordulása nem gyakori, mivel védőoltása megoldott) a homoktövislé és olaj nagy adagban segít, a baktericid, méregtelenítő és nyálkahártya-regeneráló hatás által.

2.3.14.Daganatos megbetegedések és az antioxidánsok

A szervezetünkben természetesen is képződő, de a környezeti ártalmak és a helytelen életmód következtében felszaporodó szabadgyökök megkötése az antioxidáns enzimrendszer feladata. A védelmi rendszer működéséhez szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz megfelelő táplálkozással juthatunk hozzá. Ám erre sokszor hajszolt életmódunk következtében nincs mód. A homoktövis-termékek és a Flavonax 100 nevű termék segítenek a helyes antioxidáns egyensúly kialakításában. Az antioxidánsok az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet. Bizonyos körülmények között, például tartós légszennyezettség, ultraibolya-sugárzás, betegségek, cigaretta hatására a szabad gyökök termelődése fokozódhat. A szabadgyökök károsító hatása bizonyos betegségek megjelenésén kívül (például koszorúér-elmeszesedés, a szívinfarktus, bőrgyógyászati megbetegedések) a daganatos megbetegedések kialakulásában is szerepet játszik. Összefüggést mutat a rákképződés folyamata és a szabad gyökök kórós mértékű jelenléte. Az antioxidánsokban gazdag táplálkozás csökkenti a rosszindulatú daganatos megbetegedések gyakoriságát. Kimutatták, hogy a sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó emberekben kisebb a rákos megbetegedések előfordulása, mint azoknál, akiknek táplálkozásából hiányoznak a növényi élelmiszerek.

Kiterjedt adatok azt mutatják, hogy a különböző antioxidánsok kombinációja nagyobb védelmet nyújt, mint az egyes tápanyagok önmagukban. Az E-vitamin meggátolja a béta-karotin és a C-vitamin oxidációját, míg az E-vitamin és a szelén fokozzák egymás hatását. A C-vitamin az elhasználódott E-vitamin és béta-karotin regenerációját segíti, de együttműködik az immunrendszert összetetten támogató antioxidáns enzimekkel is. A bioflavonoidok meg a C-vitamin hatását fokozzák, és gátolják annak lebomlását. A béta-karotin az antioxidáns hatás mellett bőrvédő tulajdonságú, megtalálható az élénk narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben. A C-vitamin (szinte minden gyümölcs- és a zöldségféle tartalmazza) nem csak antioxidáns, hanem erősíti az immunrendszert, védelmet nyújt a stresszel és a rákkeltő anyagokkal szemben. Az E-vitamin védi a sejthártyákban és a szövetekben lévő többszörösen telítetlen zsírsavakat a szabad gyökök oxidáló hatásától. A szelén igen fontos eleme a szabadgyökfogó enzimrendszernek, hiánya következtében romlanak az immunfunkciók, megnő a szív és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának kockázata.

A homoktövisnek (húsolaj) és a polifenoloknak (Flavonax) szerepük főképpen a prevenció (=megelőzés) és utókezelés terén van.

Gyomorrákban a teljes gyümölcs és szárazanyag-tartalom a kóros folyamatra nézve gátlón hat.

Laphámrákban az olajfrakciók közel 100 %-al gátolják a daganat növekedését.

Más daganatos sejteknél a növényből kinyert Hipophain alkaloida-(5-oxitriptamin klórhidrát) max. 0,4 % gyökérből-csökkenti a metaplasias növekedést.

A homoktövis húsolaj csökkenti a sugárterápia káros mellékhatásait.

Irodalom részlet:

List, P. H. and Horhammer, L., Hager's Handbuch der Pharmazeutischen Praxis, Vols. 2-6, Springer-Verlag, Berlin, 1969-1979 Phytochemical Database, USDA - ARS - NGRL, Beltsville Agricultural Research Center, Beltsville, Maryland ANON. 1948-1976. The Wealth of India raw materials. Publications and Information Directorate, CSIR, New Delhi. 11 volumes.

Madhavi, D. L., Bomser, J., Smith, M., Singletary, K. 1998. Isolation of Bioactive Constituents from Vaccinium myrtillus (Bilberry) Fruits and Cell Cultures. Plant Sci., 131(1): 95-103.

Borchard, R. E., Barnes, C. D., and Eltherton, L. G. 1991. Drug Dosage in Laboratory Animals: A Handbook. (3rd Ed.) The Telford Press, Inc., P. O. Box 287, Caldwell NJ 07006.

Brencsán János, Új orvosi szótár, Akadémia kiadó, Budapest 1990

Fürst Zsuzsanna, Farmakológia, Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest 2004

Szollár Lajos, Klinikai Kórélettan, Semmelweis Kiadó, 2004

Herold, Belgyógyászat, B+V Lap- és Könyvkiadó Kft. 2004

Pizzorno, J. E. and Murray, M. T. 1985. A Textbook of Natural Medicine. John Bastyr

College Publications, Seattle, Washington (Looseleaf).

Advance in Chinese Medicinal Materials Research. 1985. Eds. H. M. Chang, H. W. Yeung, W. -W. Tso and A. Koo. World Scientific Publishing Co., Philadelphia Pa., page 210.

Forrás:

Dornyei Olga dr., Dornyei Jozsef dr A nemesített homoktövis fitoterápiás különlegességei.

Nyugat-Mo. Egyetem Mg. és Élelmiszertudományi Kar Növénytermesztési Intézet /Szakdolgozat 2012. /L. Ágnes:

2.3.15. Felhasználása

Termését az élelmiszeriparban, a kozmetikai iparban és a gyógyászatban is hasznosítják.

Készíthetünk belőle: kompótot, befőttet, gyümölcslevet, szörpöt, lekvárt, dzsemet, pálinkát, bort. A leghatásosabb felhasználás azonban, ha kis adagokban lefagyasztjuk, így mindig a fogyasztásunknak megfelelően tudunk belőle elővenni. A frissen szedett bogyókat fogyaszthatjuk úgy is, ha kipréseljük a levét, egy kis mézet csepegtetünk rá és vízzel hígítjuk. Nagyon finom tejes turmix készíthető belőle, megspékelve esetleg almával, sárgarépával, mézzel. Ebbe még tehetünk gabonapelyhet, különféle magvakat, saját készítésű müzlit. Adhatunk néhány szemet a kissé meghűlt teához, megsavanyítja és egészségesebbé teszi.